Utazás Rómába

Róma nincs messze Budapesttől, mintegy 1400 km a távolság a két város között. Ennek megfelelően utazhatunk busszal, vonattal, repülővel vagy autóval.

Utazás Rómába - repülővel

Repülőgépet több légitársaság is üzemeltet Budapest-Róma-Budapest útvonalon: Malév-Alitalia közös járata, illetve a Wizzair. Érdemes körbenéznünk, hogy számunkra a legmegfelelőbb indulási idővel, árral és érkezési hellyel rendelkező járatot kiválasszuk.

Repülőgéppel Rómába két reptérre is megérkezhetünk. A központi repülőtér (Fiumicino) Róma tengerpartján található, ahonnan a városba vonattal juthatunk be a Termini pályaudvarra. A Termini pályaudvartól számos autóbusszal, villamossal, valamint az A és B metróvonalakkal érhetjük el célunkat. A vonat 30 percenként indul és 9,50 EUR egy útra a jegy, oda-vissza 15 EUR. A vonat 5:57-23:37 között jár.

A Ciampino reptérről a Terravision társaság buszaival juthatunk el a városközpontba, a Termini állomásra. A Terravision társaság minden érkező géphez indít buszt (várakozási idő elképzelhető), egy út ára 8 EUR, oda-vissza 13 EUR. A Termini pályaudvartól számos autóbusszal, villamossal, valamint az A és B metróvonalakkal érhetjük el célunkat. Egyéb információ a vasúti menetrendről a www.elvira.hu oldalon található (európai menetrendek), vagy a 06-40-49-49-49 telefonszámon kérhető.

Egyéb információ a repülőgépek menetrendjéről a www.bud.hu oldalon található, vagy a 06-1-296-9696 telefonszámon kérhető.

Utazás Rómába - autóval

Autóval is mehetünk Rómába, Ausztrián át belépve Olaszországba. Az autópályák Olaszországban díjkötelesek, szakaszonként kell fizetni az autópályákon. Azzal is számolnunk kell, hogy nyáron – főleg augusztusban – a belföldi turizmus megnövekedése miatt az autópályák zsúfoltak lehetnek, esetenként dugók is kialakulhatnak.

Róma belvárosában a parkolás nagyon nehezen megoldható az állandó dugó és zsúfoltság miatt. A belvárosban a parkolásért fizetni kell, a nem belvárosi területeken általában ingyenes a parkolás, illetve a szállások némelyike is rendelkezik saját garázzsal, általában térítés ellenében. Ezért aki autóval érkezik a városba és parkolódíjas övezetben fog lakni, annak célszerű a gépkocsiját az egyik parkolóházban elhelyeznie (kb.10-20 EUR/nap). Amennyiben autóval érkezünk a városba, célszerű ottlétünk alatt gyalogosan, vagy a tömegközlekedési eszközökkel nekivágnunk a városnak.

Utazás Rómába - vonattal

Rómába nincs közvetlen vasúti csatlakozás Budapestről, velencei átszállással érhetjük el célunkat a hét minden napján. A vonat a Keleti pályaudvarról indul, 17:10-kor és Rómába másnap 15:05-re érkezik. A menetjegyekre általában 26 éves kor alatt kedvezmény jár, illetve amennyiben több helyre is szeretnénk utazni Olaszországban, érdemes megérdeklődnünk, milyen kedvezményes jegyeket vásárolhatunk. A Velence-Róma vonalra külön pótdíj fizetendő, melyhez Velencében tudjuk megvenni a jegyet. A vonat a Termini pályaudvarra, Róma központjába érkezik, ahonnan számos autóbusszal, villamossal, valamint az A és B metróvonalakkal érhetjük el célunkat. Egyéb információ a vasúti menetrendről a www.elvira.hu oldalon található (európai menetrendek), vagy a 06-40-49-49-49 telefonszámon kérhető.

Utazás Rómába - busszal

Budapest - Róma - Budapest útvonalon a Volánbusz Eurolines néven üzemeltet menetrendszerinti buszjáratot hetente 4 alkalommal. Budapest - Róma útvonalon kedd, szerda, péntek, szombat napokon járnak buszok, 18:30-as indulással (éjszaka a buszon); érkezés másnap 14:45-kor. Róma – Budapest útvonalon hétfő, csütörtök, péntek és vasárnap, 10:45-ös indulással jöhetünk vissza (éjszaka a buszon); érkezés másnap reggel 7:00-kor. A menetrend (indulási idő, illetve az érintett napok) változhat, erről a www.volanbusz.hu/eurolines oldalon találhatunk tájékoztatást, vagy a 06-1-382-0888-as információs vonalon kaphatunk felvilágosítást.

Busszal kb. 21-23 óra alatt juthatunk el Rómába, ahol a busz a Tiburtina állomásra érkezik. Innen a B metróvonallal juthatunk el a belvárosba, illetve szálláshelyünkre. Az időjárási és közlekedési viszonyok függvényében időnként késéssel is számolnunk kell.

Ifjúsági jegy 26. életév betöltéséig jár, senior ár pedig 60. életév betöltése után érvényesíthető. Alkalmanként egyéb kedvezmények is igénybe vehetők.